Uno regler

Uno er et klassisk kortspill fra Amerika som mange av oss har godt kjennskap til fra barndommen. Det kan spilles på nett, eller med venner og familie hjemme i stuen. Spillet kan minne om vri-åtter men har en spennende vri. Dette spillet har mange regler og kan være litt overveldende for de som nettopp har begynt å lære det. Her har vi samlet de viktigste reglene du bør vite før du begynner å spille Uno, slik at du også kan spille enten online eller hjemme med venner, familie og bekjente.

Regler for å spille Uno

Kortspillet Uno er et enkelt, men underholdende spill som passer for alle aldersgrupper, likevel krever det litt strategi og flaks. Uno kan spilles av 2 eller flere spillere, optimalt rundt 4-5 spillere for den beste opplevelsen. Målet med spillet er å bli kvitt alle kortene dine før motstanderne gjør det. Reglene avhenger noe fra spill til spill da mange lager sine egne regler, men det er som oftest noen likheter da det finnes offisielle regler. Spillet startes med at hver spiller får syv kort og resten av kortene legges i en bunke med bildesiden ned. Det øverste kortet i bunken snus opp, og dette kortet legges i en annen bunke hvor spillerne kan legge sine kort i løpet av spillet. Spillet begynner med spilleren til venstre for deltageren som deler ut kortene.

Spilleren kan legge et kort på bordet som matcher farge eller verdi med kortet som ligger på toppen av bunken hvor kortene vender opp. Altså et rødt kort kan legges på andre røde kort, men hvis et kort har samme nummer kan de legges på uavhengig av farge. Fargene som brukes er rød, grønn, blå og gul. Tallene går fra 1-9. I noen spill kan du bruke flere enn et kort når det er din tur hvis tallet er likt, men ikke fargen, men denne regelen er noe omdiskutert.  Det finnes også en rekke spesial kort som kan gi deg eller de du spiller med fordeler eller ulemper.

Hvis spilleren ikke har noen kort som kan brukes må de trekke et kort fra bunken og se om de kan legge dette kortet. Hvis ikke man kan bruke kortet går runden videre til neste spiller.

Regler for å vinne spillet

Når en spiller har klart å bli kvitt alle kortene unntatt et roper spilleren «UNO» for å varsle motstanderne. Hvis man glemmer å si dette og blir oppdaget av en annen spiller må man trekke to kort fra bunken som straff. Den spilleren som blir kvitt alle kortene sine først vinner spillet og får poeng basert på verdien av kortene som gjenstår hos motstanderne. Poengene telles opp slik:

  • Kortene i hånden som er nummerert (1-9) gir antall poeng som er skrevet på kortet.
  • «Trekk to kort» kortet, «hopp over» kortet og «Snu» kortet er gir 20 poeng hver.
  • «Vri kort/skift farge» kortet, «vri og trekk fire kortet» og «skift farge og bytt hånd» kortet gir hele 50 poeng hver.

Ofte spilles det flere runder helt til en gitt poengsum er nådd, for eksempel førstemann til 500 poeng. I noen tilfeller kan man gi minus poeng for gjenværende kort også. Spillet kan også avsluttes når bunkekortene er oppbrukt og spilleren med minst kort vinner.

Spesielle kort

  • Vri kort/skift farge kort – dette kortet kan brukes til å erstatte en farge med spillerens valgte farge.
  • Vri og trekk fire kort- dette kortet brukes til å erstatte en farge med spillerens valgte farge, samt at neste spiller må trekke fire kort fra bunkekortene.
  • Hopp over kort- Når et «hopp over» kort legges, hopper det over neste spiller og denne spilleren mister sin tur.
  • Snu kort – Når et «snu» kort legges, snus rekkefølgen på spillerne (fra venstre til høyre eller omvendt).
  • Trekk to kort – Når et «trekk to» kort legges, må neste spiller trekke to kort fra bunken og mister sin tur.
  • Skift farge og bytt hånd kort – Med dette spesialkortet, kan du endre farge og bytte hender med en annen spiller. Ofte er det lurt å velge den spilleren som har færrest kort.

Uno er et underholdende og tidløst spill som er morsomt for både venner og familier. Den klassiske vri-åtteren har fått en leken vri, og Uno medfører alltid mye latter og diskusjoner. Det finnes også versjoner tilgjengelig online, hvor man kan spille mot datamaskiner eller andre spillere. Uansett om du velger å spille eksisterende varianter eller skape dine egne Uno regler vil det bidra til en artig opplevelse for både unge og gamle.

You may also like...